DÜNYA

Afganistan'da sel: 300'den fazla kişi öldü

BM Dünya Gıda Programı Afganistan için harekete geçti. Ülkede yaşanan sel felaketinde 300'den fazla insan hayatını kaybetti. BM yetkilileri olağanüstü hal ilan edip yardım çalışmalarını hızlandırdı.

Geçtiğimiz Cuma günü yağan şiddetli yağmurların özellikle kırsal alanlarda ve tarım arazilerinde taşkınlara yol açmasıyla Afganistan'da yüzlerce kişi kayboldu. Yetkililer ve sivil toplum örgütleri, bazı bölgelere su baskınları nedeniyle ulaşılamadığı uyarısında bulunarak kurtarma ekipleri gönderdi. Hayatta kalan insanlar Cumartesi günü (dün) çamurlu, enkazla dolu bölgeden çıkmayı başardı. 

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı sel felaketini "büyük bir insani acil durum" olarak tanımladı. Dünya Gıda Programı'na göre Kuzey Baghlan eyaleti 300'den fazla kişinin ölümü nedeniyle sel felaketinden en ağır darbeyi alan bölgelerden biri oldu.

Afganistan'daki BM ajansının iletişim sorumlusu Rana Deraz, "Mevcut bilgilere göre: Baghlan eyaletinde 311 kişi öldü, 2 bin 11 ev yıkıldı ve 2 bin 800 ev hasar gördü" dedi.

Hükümet ve insani yardım kuruluşlarının açıkladığı ölü sayısı ise eşit değildi. BM'nin Uluslararası Göç Örgütü cumartesi günü Baghlan'da 218 kişinin öldüğünü açıkladı. Ancak Afganistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdul Mateen Qani, Agence France-Presse'ye yaptığı açıklamada, Baghlan'da 131 kişinin öldüğünü ancak ölü sayısının artabileceğini söyledi. Bakanlık sözcüsü ayrıca "Birçok kişi hâlâ kayıp" dedi. 

Yetkili, kuzeydeki Takhar vilayetinde 20, komşu Badakhshan'da ise 2 kişinin öldüğünü sözlerine ekledi. 

AFGANİSTAN'DA BİRÇOK BÖLGE SULAR ALTINDA KALDI

Yetkililer, şiddetli yağmurların Baghlan, Takhar ve Badakhshan'ın yanı sıra batı Ghor ve Herat eyaletlerinde de ağır hasara yol açtığını söylüyor. 

Yetkililer, nisan ortasından bu yana ani sel nedeniyle Afganistan'ın 10 ilinde yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıklıyor. 

40 milyondan fazla insanın yüzde 80'inin hayatta kalmak için tarıma bağımlı olduğu bir ülkede tarım arazilerinin sular altında kalması da ülkede büyük bir ekonomik kayba yol açtı. Nispeten kurak bir kış geçiren ve toprağın yağışı emmesini zorlaştıran Afganistan, iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız konumda. 

Ayrıca 40 yılı aşkın bir süre devam eden iç savaşın harap ettiği Afganistan, dünyanın en fakir ülkelerinden biri ve bilim insanlarına göre küresel ısınmanın sonuçlarıyla yüzleşmeye en hazırlıklı ülkelerden. BM'nin Afganistan'daki insan hakları özel raportörü Richard Bennett de sel olayları hakkında, "Afganistan'ın iklim krizine karşı savunmasızlığının açık bir hatırlatıcısı" olduğunu belirtiyor.