Üniversiteden yapılan açıklamada, su kıtlığının tehlike boyutlara ulaştığı ve dünyayı bekleyen kıtlık riskiyle, gıda ve suyun korunabildiği ölçüde baş edilebileceği belirtildi.

Kıtlık tehlikesine karşı organik atık yönetiminin ve doğaya dönüşümünü sağlamanın kritik öneme sahip olduğu, organik atıklardan yapılan kompostla, verimliliğin artırılabileceği vurgulandı.

Doğaya dönüşüm yolları arasında yer alan "bokashi kompost" yönetimiyle, organik atıklar değerlendirilerek gübreye dönüştürülüyor. Her yerde uygulanabilen bu yöntemde, organik gübrenin yapımında yumurta kabuklarından, kahve telvesine, yemek atıklarından karton veya talaşa kadar her türlü malzeme kullanılabiliyor. Çıkan tonlarca organik atıktan üretilen kompostun sadece 1 metre küpüyle, 7 dekar alanın toprak besin ağıyla aşılanması mümkün.

Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla Sürdürülebilirlik ve Kompost Yapımı dersine başladı.

Üniversite öğrencileri, müfredata eklenen bu yeni ders ile atıkların toprağa geri döndürülmesi konusunda, farkındalıklarını artıracak. Konu, BAP-Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamına da alınarak yeni projeler geliştirilecek. Dersler, İşletme Fakültesi'nin dış paydaşı Tarım Rotary Kulübü ile gerçekleştirilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Özge Seçmeler, mutfak atıklarındaki yenilikçi ürün geliştirme temalı bitirme projelerinde, öğrencilerden gelen özgün fikirleri göz önüne aldıklarını belirterek, "Sıfır atık yaklaşımı ile restoranlarda mutfak reçetelerinde değerlendirilemeyen organik atıklarından kompost üretimi ve üretilen kompostun kalitesini de içeren bu dersi, müfredata aldık." ifadelerini kullandı.

"Bitkilerin ihtiyacı karşılanıyor"

Kompost üretiminin çevresel etkileri üzerine bilimsel araştırma yapan Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürel Tekelioğlu ise bitkilerin ihtiyacı olan fosfor, potasyum ve nitrojenin, bu yöntemle en iyi şekilde karşılanabildiğine işaret etti.

Bu yöntemle atıkların yüzde 99 gibi yüksek bir oranla dönüştürülebildiğini vurgulayan Tekelioğlu, "Güvenli ve tutarlı şekilde toprak yapısı korunuyor. Bokashi kompost ile beslenmiş toprakta, haşere ve sinek oluşumu da engelleniyor. Çölde domates bile yetiştirebilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

İşletmeci ve yönetici şef adaylarının mutfaklarını çok daha verimli yönetmelerini hedefleyen programın ilk dersi ise Tarım Rotary Kulübü Başkanı Dr. Semra Kaymak’ın katıldığı uygulamalı bokashi kompost yapımıyla gerçekleştirildi.

Başta Antalya olmak üzere pek üreticiye bu eğitimleri verdiklerini kaydeden Kaymak, "Kompost malzeme ile beslenmiş toprakta yetişen bitki, güneş enerjisinden yüzde 20 daha fazla yararlanıyor. Sıfır atık ile iklimin korunmasına, evde başlanır. Toprağın; pestisit, mineral gübre üretimi ve taşınmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltır." şeklinde görüş belirtti.

Kaynak: aa