Avrupa Komisyonu, ‘Deniz Mekânsal Planlama’ çalışmaları kapsamında Yunanistan tezlerine göre harita yayınladı. Haritaya göre Türkiye'nin, Ege ve Doğu Akdeniz’den tamamen dışlandığı görülüyor.

Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC), Deniz Mekânsal Planlama’yı (MSP) "deniz alanlarının siyasi bir süreçle belirlendiği ve MSP’nin bir amaç değil, deniz alanlarının kullanımına yönelik pratik bir araç olduğu" şeklinde tanımlıyor. Avrupa Komisyonu, 2016 yılında başlattığı proje kapsamında üye ülkelerden 2021 yılına kadar Deniz Mekânsal Planlama çalışmalarını tamamlayarak sunmalarını talep etmişti. Ancak, aradan geçen zamana rağmen bu planları henüz hazırlamamış ülkeler olduğu biliniyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Yunanistan deniz yetki alanları haritası, yalnızca Ege Denizi’ni tamamen Yunanistan’a teslim etmekle kalmıyor, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi Antalya Körfezi ile sınırlayan tartışmalı planlarla birebir örtüşüyor.

KKTC HARİTASI DA DİKKAT ÇEKTİ 

Sitede verilen bilgiye göre Yunanistan, henüz kendi kara sularında geçerli olacak bir mekânsal deniz planlamasını onaylamadı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ise kendi mekânsal deniz planlamasını oluşturdu ve onayladı. Haritada, adanın kuzeyinde yer alan Türk yönetiminin kontrolünde olan kara suları da Güney Kıbrıs'ın egemen sahası olarak tanımlandı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu çalışmada Ege ve Akdeniz için kullanıldığı görülen haritalar Türkiye bakımından yok hükmünde olup, bunların fiilen ve hukuken bir sonuç doğurması söz konusu değildir,” ifadelerine yer verildi. Bakanlık, “hakların korunması için gerekli uyarıların yapıldığı ve tüm tedbirlerin alındığını” vurgulandı.

SEVİLLA HARİTASINI ANIMSATIYOR 

Bu konuda Ankara-Brüksel arasında bir başka harita bunalımı da Sevilla Haritası diye bilinen belge nedeniyle yaşanmıştı. AB, 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi'nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos'a Doğu Akdeniz’de Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmazlığının çözümü için bir çalışma yaptırmıştı. Türkiye’nin tepkisine neden olan harita, Yunanistan'ın kıta sahanlığını Türkiye'ye ne kadar yakın olursa olsun, Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor. Buna göre Meis Adası'ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı, güneye doğru Akdeniz'in ortasına kadar iniyor ve Türkiye'ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor. Türkiye, Meis gibi adaların karasuları hakkını kabul ediyor ancak kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) bağlamında deniz yetki alanı doğurmadığını kaydediyor.

Tarifsiz vahşet Tarifsiz vahşet

Editör: Ela Duyar