Berfin Bitirim-Muhabir

Çin'deki Hebei Tıp Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, Ebola enfeksiyonunu taklit eden ve gözlerinde ülserlere neden olduktan sonra tüm hamster grubunu yok eden bir virüs geliştirdi. Araştırmacılar, sığırları enfekte ettiği bilinen daha az tehditkar vesiküler stomatit virüsünü genetik olarak değiştirerek, Ebola virüsünden bir protein taşıyan yeni bir virüs modeli oluşturdu. Bu model, "hamsterlarda ölümcül enfeksiyona" neden olduğunu kanıtladı.

Ebola virüsü (EBOV), vücudun doğal kan pıhtılaşma mekanizmasını etkileyen, şiddetli iltihaplanma ve doku hasarına yol açarak iç kanamaya ve nihayetinde küçük kan damarlarından kan sızmasına neden olan bir hastalıktır.

Virüs, enfekte olmuş kişilerin kan, tükürük, ter ve gözyaşı gibi vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla ve bu sıvılarla kontamine olmuş nesnelere dokunarak yayılır. Şimdiye kadar, ölümcül Ebola virüsünü incelemek için oldukça pahalı biyogüvenlik seviyesi (BSL)-4 tesislerinde çalışılması gerekiyordu, bu da bilim insanları için erişilebilirliğini çok daha düşük kılıyordu.

İŞLETME MALİYETİ AÇISINDAN UYGUN

Virologica Sinica dergisinde yayımlanan son yöntem, insanlar için çok daha güvenli olan bir vekil patojen kullanarak, Ebola araştırmalarının BSL-2 laboratuvarlarında yapılmasına olanak tanıyor. Bu laboratuvarlar, işletme maliyeti açısından daha uygun.

Araştırmacılar, "EBOV'a karşı önlemler geliştirilmesi, ideal hayvan modellerinin eksikliği nedeniyle engellenmiştir, çünkü EBOV'un biyogüvenlik seviyesi (BSL)-4 tesislerinde ele alınması gerekmektedir" diye belirtti.

DEĞİŞTİRİLEN VİRÜSÜN ETKİLERİ

Yeni çalışmada, değiştirilen virüsle enfekte olan hamsterlar, Ebola hastalarında görülen kilo kaybı, çoklu organ yetmezliği, şiddetli göz iltihabı ve ülser oluşumu gibi hastalık belirtileri gösterdi ve bu da kemirgenlerin yüksek miktarda virüs üretmesine neden oldu.

Ölen hamsterların incelenmesi, genetiği değiştirilmiş virüsün kalp, beyin ve böbrekler dahil olmak üzere vücutlarının her yerine yayıldığını ve en yüksek seviyelerin karaciğerde olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları, yeni modelin gelecekte Ebola virüsünün neden olduğu göz rahatsızlıklarının araştırılmasında rol oynayabileceğini umuyor. Araştırmacılar, "Tüm hayvanlar enfeksiyondan 2-3 gün sonra öldü," diye belirterek, Ebola'ya karşı aşıların "bu model kullanılarak doğrulanabileceğini" ekledi.

Trump'ı merminin mi yoksa metal parçasının mı yaraladığı tartışılıyor Trump'ı merminin mi yoksa metal parçasının mı yaraladığı tartışılıyor

"Bu model, EBOV'a karşı tıbbi önlemlerin BSL-2 koşullarında hızlı preklinik değerlendirmesini sağladı" diye yazan bilim insanları, "Bu vekil model, Ebola virüs hastalığıyla mücadelede teknolojik ilerlemeleri ve atılımları hızlandıracak güvenli, etkili ve ekonomik bir araç temsil etmektedir" diye ekledi.

Editör: Berfin Bitirim