Gökhan Erek / Muhabir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplanan Parti Meclisi’nde; Olağanüstü Kurultayın, 6-9 Eylül tarihlerinde, tüzük değişikliği yapmak ve program değişikliği çalışmalarını başlatmak gündemiyle genel başkan tarafından çağrılmasına karar verildi.

SİVAS'TA SEMBOLİK AÇILIŞ

Sivas Kongresi’nin 105’inci yıldönümü olan 4 Eylül günü kurultayın sembolik açılışı Sivas’ta gerçekleştirildi. Toplantıya Parti Meclisi üyeleri, Meclis Grubu ve İl Başkanları katıldı. Olağanüstü Kurultay ise resmen bugün başladı ve 9 Eylül’e kadar çalışmalarına Ankara’da devam edecek.

İmamoğlu, Bakan Kurum ile ne görüştü? İmamoğlu, Bakan Kurum ile ne görüştü?

"İKİNCİ YÜZYIL DEĞİŞİM KURULTAYI"

"İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı" adı altında yapılacak Tüzük Kurultayı'na sadece delegeler ile onur kurulu üyeleri ve eski genel başkanlar davet edildi. CHP'nin bir önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Tüzük Kurultayı'na katılmadı, kurultay’da Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın gibi eski genel başkanlar da yerini aldı.

GÖKAN ZEYBEK'İN GÖREVİ NE OLDU?

Divan Başkanlığına Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek seçildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Divan Başkanlığı için verilen bir önergeyi okudu.

NELER BEKLENİYOR?

Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde yapılması gereken değişiklikler ise şu şekilde bekleniyor, "Genel Sekreter güçlendirilecek. Kurultaylarda Genel Başkan aday gösterilmeyecek. İstemesi durumunda aday olacak. Genel başkan adaylarının da delegenin yüzde 5 imzasıyla aday olabilmesi aday olacakların da en fazla yüzde 10 imza ile başvurusu yapabilmeleri sağlanacak."

"ÖN SEÇİM ESAS ALINMALI"

Hâkim denetiminde ön seçim zorunlu olmaktan çıkarılacak ve örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve örgüt denetiminde aday yoklamasının da dahil edildiği karma bir sistem öngörülenler arasında yer alıyor. Ancak parti içinde bir grup, hâkim denetiminde ön seçimin esas alınması gerektiğini savunuyor.

MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN DÖNEM ŞARTI

Tüzük taslağında, milletvekilliği için dönem şartı, 27. Dönem baz alınarak gündeme getiriliyor. Alınan karara göre 2018’de seçilen bir vekil için ilk dönemi sayılacak. Kararın kabul görmesi halinde 2002 yılından beri vekillik yapanlar, 2028’de de aday olabilecek.

PARTİ PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK HAZIRLIĞINA DÖNÜK ÇALIŞTAYLAR

Tüzük değişikliğinin ardından cumartesi ve pazar günü ise parti programında değişiklik hazırlığına dönük çalıştaylar düzenlenecek.

Kaynak: aslında.com