İnsanlar uzaya ilk kez adım attıkları zamanlardan bu yana, bilim insanları Dünya'nın manyetik ve yer çekimsel alanlarının yanı sıra, atmosferik parçacıkların kutuplar yakınlarında kaçışını sağlayan bir elektrik alanı olabileceğini öne sürmüşlerdi. Ancak bu teori, bugüne kadar ne doğrulanabilmiş ne de ölçülebilmişti. NASA’nın Endurance roketi, yaptığı bir suborbital uçuş sırasında hem bu teoriyi doğruladı hem de ölçüm yaptı.

Resim 2024 09 01 103042353

SOMUT KANITLAR BULUNDU

Gezegen bilimciler, Dünya'dan bazı parçacıkların uzaya kaçışını açıklamak için yer çekimi ve manyetik alanın yanı sıra bir elektrik alanı olabileceğini öne sürdüler. Her ne kadar bu alan diğerlerine kıyasla zayıf olsa da, önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyordu.

Elektrik alanının var olması bekleniyordu çünkü elektronlar, pozitif yüklü iyonlardan daha hafif oldukları için yer çekiminden daha az etkilenir ve uzaya kaçma olasılıkları daha yüksektir. Bu durum, Dünya'nın çok yukarısında zayıf bir negatif elektrik potansiyeli oluşturmalı ve bu da yüzeye daha yakın bir yerde hafif bir pozitif yük bırakmalıydı. Şimdi ise bu olayın gerçekleştiğine dair somut kanıtlar var.

Resim 2024 09 01 103151126

ELEKTRİK ALANININ DÜNYAYA ETKİSİ

Bu elektrik alanının size zarar verme ihtimali yok. Endurance, 518 kilometre yükseklikte, çoğu cep pili seviyesinden daha düşük olan 0,55 voltluk bir elektrik potansiyeli ölçtü. Ancak bu bile Dünya’nın gelişiminde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Bir köpeğe yapay kafatası yapıldı Bir köpeğe yapay kafatası yapıldı

Uydular, gezegenin sadece Kuzey ve Güney kutupları üzerinde parçacıkların kaçtığını tespit ettiler. Yer çekimi her yerde aynı olduğuna göre, bu durumun açıklanması gerekiyordu. Atom ve moleküller, yeterli kinetik enerji kazandıklarında bir yer çekimi alanından kaçabilirler. Ancak bu, daha çok sıcaklıkların yüksek olduğu yerlerde olur ve kutup bölgeleri yüksek sıcaklıklarıyla bilinmez. Dolayısıyla, başka bir açıklama bulunmalıydı.

Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Dr. Glyn Collinson, "Bir şey bu parçacıkları atmosferden dışarı çekiyor olmalıydı," dedi ve ekledi: "Elektrik alanı, mantıklı tek yanıttı."

Resim 2024 09 01 103254201

ÖLÇÜMLER YAPILDI

İlginç bir şekilde, bu kadar zayıf bir alan bile bu kutup rüzgarını üretebilir ve alanın gücüne dair tahminler, uzayın kenarına gönderdiğimiz araçların tespit kapasitesinin altında kalıyordu. Collinson ve ekibi, uygun bir şey tasarlayabileceklerini düşündüler.

Roketi, bu ölçümleri yapabilecek kadar kutuplara yakın olan tek üsten, Kuzey Norveç’ten fırlattılar. Leicester Üniversitesi'nden Profesör Suzie Imber, "Svalbard, kutup rüzgarının içinden geçip ihtiyacımız olan ölçümleri yapabileceğiniz dünyadaki tek roket menzili," dedi.

Resim 2024 09 01 103912956

KUTUP RÜZGARINI AÇIKLIYOR

Endurance, Uluslararası Uzay İstasyonu ve Hubble’dan daha yükseğe, 768 kilometre (477 mil) yüksekliğe ulaştı ve Grönland Denizi'ne indi. 250 kilometre (155 mil) yükseklikten zirveye kadar hem yükseliş hem de iniş sırasında potansiyel değişimini ölçtü.

Collinson, "Yarım volt neredeyse hiçbir şey değil – bir saat pili kadar güçlü," dedi. "Ama bu, kutup rüzgarını açıklamak için tam da doğru miktar."

Alan yönü elektronları yere doğru çekerken, pozitif yüklü hidrojen iyonlarını uzaya iter. Zayıf olmasına rağmen, yer çekimi bu kadar hafif parçacıklar üzerinde 10 kat daha zayıf kalır. Endurance’ın alanı ölçtüğü yerlerde, bu alan “iyonları süpersonik hızlarla uzaya fırlatmak için yeterli,” dedi Goddard’dan Alex Glocer.

Kaynak: aslinda.com