Kültür Sanat

Bakan Ersoy, ünlülerin görme engelli çocuklarla sahne aldığı oyunu izledi

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği tarafından organize edilen, ünlü isimlerle görme engelli çocukların aynı sahneyi paylaştığı, "Hababam Sınıfı Parıltıyla" oyununu izledi.

Seren Fosforoğlu'nun yönetiminde Zorlu PSM'de sahnelenen oyuna küçük oğlu Aslan Can Ersoy ile gelen Bakan Ersoy, oyunun ardından yaptığı açıklamada, etkinliğin çok özel olduğunu söyledi.

Oyunda çok güzel bir performans sergilendiğini belirten Ersoy, "Rıfat Ilgaz'ın çok önemli bir eseri, Hababam Sınıfı'nı çok güzel sahnelediler ve beni çok etkilediler. Mahmut Hocamız ne demiş, 'Okul, dört tarafı duvarlarla çevrili, üzerinde damı olan bir yer değil. Her yer okuldur. Önemli olan öğrenmek, öğretmek, başarmak için bir gaye uğruna, birlikte çabalamaktır.' demiş. Bugün bu salon, çok güzel bir okul oldu bizlere. Bir hayalin, azmin, başarı hevesinin nasıl iyi bir şekilde sonuçlandığını hep beraber öğrendik." dedi.

Ersoy, oyunun çok güzel olduğunu vurgulayarak, "Çok küçük yaştan beri bunun eğitimini almışlar, öğrendiğim kadarıyla. Onların bu azminin sonucunu burada, kalabalık bir seyirci topluluğu önünde izlemek hem çok mutluluk vericiydi hem çok keyifliydi hem de açıkçası insana bir şeyler öğretiyordu. Yani unuttuğumuz, bazen görmezden geldiğimiz değerleri çok iyi öğrenme ve hatırlama fırsatı verdi. O açıdan etkilendim doğrusu." diye konuştu.

Bakan Ersoy, bu etkinliklerin farkındalık amacıyla değil, ihtiyaç olduğu için yapılması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu: "Onları sosyal hayata daha fazla katmamız gerekiyor. Bu bizim toplum görevimiz, her şeyden önce de devletimizin çok büyük bir sorumluluğu. O yüzden hatırlatma gereği duydum. Bu tarz kültürel faaliyetler için bizim birçok fonumuz, kaynağımız var. Biz seve seve destek veririz. O kaynaklardan yararlanmalarını sağlarız. Bu tarz kültürel faaliyetler, özellikle engelliler için yapılanlara, gerekirse yönetmeliğimizde değişiklik yapar ve daha fazla katkı veririz."

Bu tür etkinliklerin yapılabileceği salon ihtiyacına yönelik de Ersoy, "Özellikle bu seneden itibaren salon sayısını arttırıyoruz. 2019'da başladık bu çalışmalara. Özel sektörden de salon kiralıyoruz. Eski salonları tekrar uzun vadeli olarak sahiplerinden kiralayarak, renöve ediyoruz. Her yıl seyirci sayısını da minimum yüzde 10-30 arasında artırmayı planlıyoruz, Devlet Tiyatroları olarak. Açıkçası bunu sadece tiyatro olarak da yapmıyoruz. Hem güzel sanatlar hem opera-bale bölümümüz bu alanda çalışmalar yapıyor." ifadesini kullandı.

Bakan Ersoy, 2023'e kadar milyonlara hitap edecek bir salon programı hazırladıklarının altını çizerek, "Bu programı da genişletmeye devam ediyoruz. (Salon konusunda) Ne zaman bir talepleri olursa biz onları da karşılarız." şeklinde konuştu.

"Mahmut Hoca" karakterine hayat veren Beşiktaş Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise "Hoca, yine hoca. Yeni nesil, modern hoca mı oluyor. Bu tür organizasyonlarda hep bulunmaya çalıştım. Bu çok farklı bir şey. Eşim de yönetim kurulunda. Bir kere öncelikle bunun içine girince sanatçının değerini daha iyi anlıyorsun. Biz de sahada olduğumuz zaman başka şeyler konuşulur. Burada olunca başka şeyler konuşuluyor. Değerini çok daha iyi anladık. Doğru yerlere dokunması için buradayız. Yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Daha önce yine eğitimle ilgili bir proje için sahnede şarkı söylediğini kaydeden Avcı, "Bir defileye çıktım, sağlıkla ilgili bir organizasyonda. Bugün de tiyatro ile sanat yaşamımı kapatıyorum. Zirvedeyken bırakayım dedim. Ama eğitim ve sağlıkla ilgili her türlü organizasyonda yine bulunacağım tabii. Sanat ve sanatçının değerini daha iyi anlıyoruz buralarda olunca." dedi.

Derneğin yönetim kurulu üyesi olduğunu belirten Hande Sezer Pekcan ise 10 aydır görme engelli çocuklarla çalıştıklarını ve çok emek harcandığını ifade etti.