Teknoloji

iPhone'un gizli olan 25 Özelliğini keşfedin!

Bu güne kadar "iPhone'un gizli özellikleri" başlıklı kaç tane yazı okudunuz ve "bunların neresi gizli yahu" tepkisi verdiniz bilmiyoruz. Bu tarz yazılardan birkaç tanesini biz de Bundle'da mutlaka yayınlamışızdır.

Elbette bahsi geçen yazılarda anlatılan gizli özellikler iPhone kullanıcılarının büyük çoğunluğu tarafınca bilinmiyor olsa da gerçek iPhone meraklıları bu 'gizli' özelliklerin çoğuyla haşır neşir olmuştur.

Ancak bu yazı diğerlerinden farklı. Burada bahsedeceğimiz 25 özellik kullanıcılardan ciddi anlamda büyük bir özenle gizlenmiş özellikler. Hatta bazıları o kadar iyi gizlenmiş ki kıyamete kadar iPhone kullansanız, aralarından yine de fark edemeyecekleriniz çıkabilir

Yeniden arama: Telefon uygulamasını açarak doğrudan yeşil arama butonuna basın. Tuşları kullanarak (rehberden değil) yaptığınız son arama, yeniden ekrana gelecektir.

Önbelleği temizleyin: Sık kullandığınız Apple uygulamalarında önbelleğini temizleyerek iPhone'unuzun daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. App Store, Game Center, Podcast'ler, Telefon ve Müzik uygulamalarında alt menü sekmesindeki ikonlarından birine 10 defa üst üste basın ve önbellek temizlensin.

Parmak izi okuyucuyu hızlandırın: TouchID ayarlarından en sık kullandığınız parmağı birkaç defa farklı parmaklar gibi tanıtın. iPhone 5S ve 6'da ekran kilidinin açılma hızı gözle görülür biçimde artacaktır.

Birimleri 'spotlight' ile çevirin: Spotlight arama modunun (telefon kilitli değilken ekranı sola ya da aşağı kaydırınca gelen arama ekranı) gücüne inanın. Para, uzunluk, sıcaklık vb. her türlü birimi burada çevirmek mümkün. Spotlight'ı açtıktan sonra arama kutusuna örn. 20 USD yazdığınızda Euro cinsinden karşılığını, 40 c (celcius) yazdığınızda fahrenheit cinsinden karşılığını vb. doğrudan alırsınız.

Spotlight ile matematik: Basit matematik işlemleri için de Hesap Makinesini es geçip, spotlight'ı kullanabilirsiniz. Arama kutucuğuna örn. 20x15+4/2= gibi bir işlem yazdığınızda sonucunu (302) doğrudan verecektir.

Hesap makinesinde yazım yanlışlarını düzeltin: Rakamları girerken tek bir basamakta yazım yanlışı yaptıysanız (örn. 525x25 yerine x24 yazdınız) bütün işlemi baştan yapmanıza gerek yok. Rakamların bulunduğu satırı sağa kaydırdığınızda son basamaktan bir rakam silinecektir.

Cihaz RAM'ini temizleyin: iPhone'un bellek kullanımını sıfırlayarak şişen cihazınızı hızlandırabilirsiniz. Öncelikle güç tuşuna basılı tutarak "kapat" yazısının gelmesini bekleyin. Ardından güçten parmağınızı çekerek bu sefer de ana ekran gelene dek orta tuşa basılı tutun.

Seri çekim: Fotoğraf çekme tuşuna basılı tutarak fotoğraf serisi çekebilirsiniz. iPhone'unuz bu seri çekimlerin hepsini kaydedecek ama aralarından en net olanı otomatik olarak gösterecektir.

Uzaktan kumandayla çekim: Kulaklığınız takılıysa ses açma/kapama tuşlarını kullanarak da fotoğraf çekebilirsiniz.

El fenerini tek adımda kapatın: Açık el fenerini kapatmak için alt menüyü çekerek fener tuşuna tekrar basmak yerine telefonunuz kilitliyken sağ altta çıkan kamera kısayoluna basmanız yeterli.

Not alırken 3D Touch kullanın: Cihazınız 6S ya da 6S Plus ise 'Notlar' uygulamasında çizim yaparken daha sert basarak daha kalın çizebilirsiniz.

Birçok uygulamayı aynı anda kapatın: Orta tuşa çift tıklayarak gelen görev yöneticisinde 2 ya da 3 parmağınızı kullanarak birden çok uygulamayı aynı anda kapatabilirsiniz.

Son kapatılan sekmeler: Safari'de sağ altta yer alan 'sekmeler' butonuna tıklayarak sekmeler görünümünü açın. Burada + tuşuna basılı tutarak yanlışlıkla kapattığınız bir sekmeyi geri açabilirsiniz.

Son kapatılan sekmeler: Safari'de sağ altta yer alan 'sekmeler' butonuna tıklayarak sekmeler görünümünü açın. Burada + tuşuna basılı tutarak yanlışlıkla kapattığınız bir sekmeyi geri açabilirsiniz.

Masaüstü görünüm: Mobil görünümden sıkıldıysanız bulunduğunuz web sitesini masaüstü görünümde açmak için ↺ tuşuna basılı tutun.

Sekme önizlemesi: Safarinin sekmeler görünümününde 3D Touch kullanarak bir sekmeye geçmeden önizlemesini yapabilirsiniz.

Sık kullanılanlar önizlemesi: Aynı şekilde sık kullanılan olarak işaretlediğiniz herhangi bir sayfayı açmadan önce de 3D Touch ile önizlemesini yapabilirsiniz.

Anımsatıcılar: 3D Touch kullanarak anımsatıcıdaki notlarınıza tarih ya da lokasyon ekleyebilirsiniz.

Sadece henüz okunmamış e-postaları görüntüleyin: Mail uygulamasında posta kutuları ekranına gelin. Sağ üstten 'düzenle' tuşuna basarak 'okunmamışlar' kutusunu aktif hale getirin.

Tek tuşla taslak kaydedin: Mail uygulamasında yeni bir e-posta oluştururken konu başlık çubuğunu aşağı çekin. O sırada yazmakta olduğunuz e-posta taslak olarak kaydedilecektir.

Hızlı yanıt: Telefonunuzda başka bir işle meşgulken gelen SMS'leri (hatta WhatsApp mesajlarını ve tweetleri) bulunduğunuz ekranı terk etmeden yanıtlayın. Gelen bildirimi aşağı çektiğinizde hızlı yanıt için metin çubuğu belirecektir.

Zemin terazisi: Pusula uygulamasında ilk ekranı sola kaydırarak su terazisini açın. Sonrasında telefonu masa gibi yere paralel bir yüzeye koyun. Artık zeminin düzlüğünü de kontrol edebilirsiniz.

Sanatçı önizlemesi: Müzik uygulamasında 3D Touch'ı kullanarak sanatçıya ait parçaların önizlemesini yapabilirsiniz.

Düşük güç modunu yeniden aktifleştirin: Telefonunuz şarj olurken

Bir iPhone'un sahibini bulun: Kayıp bir cihaza mı denk geldiniz? Siri'ye "bu kimin telefonu" diye sorduğunuzda sahibinin iletişim bilgilerini gösterecektir.

Erişebilirlik: Eliniz telefonunuza göre küçük mü kaldı? Orta tuşa iki kere dokunun, (tıklamayın, sadece dokunun) böylece ekran tamamen aşağıya kayacak ve tutuşunuzu bozmadan ekranın üst kısımlarına ulaşabileceksiniz.