Hilmi Ziya Ülken Önemli Bir Sosyolog, Felsefeci ve Fikir Adamıdır! (2)

Ülken bibliyografyasını hazırlarken temel olarak onun her türlü yazısını toplamaya çalıştım. Ayrıca bu bibliyografyaya ek olarak onun hakkında yapılan her türlü inceleme, araştırma, çalışma, tez ve yayınları da topladım. Böylece bibliyografya temelde iki bölümden oluştu. Birinci Bölüm;  Hilmi Ziya Ülken Bibliyografyası, İkinci Bölüm;  Hilmi Ziya Ülken Hakkında Yapılan Çalışmalar Bibliyografyası’dır. 
İkinci Bölüm: Hilmi Ziya Ülken Hakkında Yapılan Çalışmalar Bibliyografyası;  bu bölüm altı alt başlıktan oluşmaktadır. Bunlar;  tezler, kitaplar, kitap bölümleri ve ansiklopedi maddeleri, makaleler, sempozyum ve tebliğler son olarak Hilmi Ziya hakkında çalışma yapan yazarların isimleri indeksine yer verdim.
Hocam kitabınızda, Hilmi Ziya Ülken gibi velut bir yazarın yazdığı ne varsa herkesçe bilinir olması gerekir diyorsunuz. Neden herkesçe bilinmesi gerekiyor?
Aslında bu  ifade sadece Hilmi Ziya Ülken için değil tüm fikir adamları için geçerlidir. Bu bilimsel bir yaklaşımdır. Doğa bilimlerinde de durum böyledir. Bir konuda daha önceden neler yapıldığını bilmezseniz yaptığınız katkını ne derecede önemli olduğunu ölçemezsiniz. Basit bir örnek vermek istiyorum. Platonun “Devlet” Farabi’nin “El-Medinetül Fazıla” kitaplarındaki fikirleri bilmediğinizde siyasete felsefesine ilişkin değerlendirmelerinizin ne derece yeni ve orijinal olduğunu bilemezsiniz. Bu nedenle çalıştığınız konu hakkında daha önceki orijinal katkıları bilmeniz sizin de daha orijinal fikir üretmenize katkı sağlayacaktır.