8 Mart dünya kadınlar günü. Yaklaşık 1 hafta var 8 Mart’a. Geçen hafta Türkiye 7 kadının öldürülmesiyle sarsıldı. Bir önce makalemizde hikayelerini de anlatarak verdiğimiz esame listesinde yurdumuzun her bölgesinden gelen cinayet haberleri korkutmaya devam etti. Korkutmaya devam etti diyorum çünkü son 2-3 yıl verilerine göre Türkiye kadına şiddetin olduğu ülkeler sıralamasında kendine yer bulan devletlerden.  OECD ülkeleri arasında Türkiye kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke. Türkiye'de kadınların yüzde 38'i şiddete maruz kalıyor.

Kadına yönelik şiddet Özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde daha yaygın bir halde. Dünya genelinde en kadına şiddetin en fazla olduğu ülke ise Pakistan oldu.

OECD 2022 verilerine göre

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün 2019 yılı verilerine göre, kadına şiddetin yaygın olduğu ülkeler arasında Türkiye de var. Cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, 129 ülkenin yer aldığı listede 26. sırada yer alıyor. OECD’ye göre, Türkiye’de 2019 yılında kadınların yüzde 38’i herhangi yakın bir partneri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldı. OECD’nin raporunda yer alan dikkat çekici bir başka detay ise, Türkiye’de bir kocanın veya partnerin belirli koşullar altında eşinin dövmesinin haklı olduğunu kabul eden kadınların oranının yüzde 13,3 olması. Türkiye bu kategoride 152 ülke arasında 94. sırada yer aldı.


KADINA ŞİDDET EN FAZLA PAKİSTAN’DA; EN AZ İSE KANADA’DA

OECD’nin verilerine göre dünyada kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke Pakistan oldu. Asya ülkesinde 2019 yılında hayatının bir döneminde yakın bir partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı ise yüzde 85. Pakistan’ın en yakın takipçisi ise Afrika ülkesi Gine oldu. Gine’de kadınların yüzde 80’i şiddete maruz kalıyor. Kadına şiddetin en yaygın olduğu ilk 10 ülkenin çoğu Asya, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden. Dünyada hayatının bir döneminde yakın bir partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzdesinin en fazla olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: Senegal (yüzde 78), Benin (yüzde 68.6), Yemen (yüzde 67), İran (yüzde 66) ve Bolivya (yüzde 64.1).


Avrupa kıtasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke Moldova. Moldova’da kadınların yüzde 45,5’i şiddete maruz kalıyor. AB üyesi veya aday ülke olmayan Moldova hesaba katılmadığında ise Avrupa’nın zirvesinde Türkiye yer alıyor. Kadına şiddetin en az olduğu ülke ise Kanada. Kanada’da 2019 yılında hayatının bir döneminde yakın bir partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 1,9.

Kanada’nın ardından ise Asya’nın zengin ülkelerinden Singapur geliyor. Singapur’da şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 6,1. Kadına şiddetin en az olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: Gürcistan (yüzde 6.1), Şili (yüzde 6.7), Ermenistan (yüzde 8.2) ve İsviçre (yüzde 9.8).

Yeniden hatırlatayım bu veriler 2022 verileri. Ancak ülkemizdeki kadın cinayetleri ve kadına şiddet vakalarının ardı arkası kesilmiyor. Türkiye özellikle savunma sanayinde elde ettiği kazanımlarıyla göz kamaştırırken ekonomisi de hızla büyüyor. Son 20 yıldır dünya ülkelerinin takdir ettiği ülkemiz her alanda büyük yol kat etti.

Umudumuz kadınlarımızın iş dünyasındaki başarılarının sürekli arttığı bir ülke olmamız.

Umudumuz kadına şiddetle anılmayan bir ülke olmamamız.

Umudumuz kadınlarımızın cinayete maruz kalmadığı bir ülke olarak anılmamamız.

Allah şiddetin her türlüsünün olmadığı bir ülke olarak parmakla gösterilmemiz dileğiyle…