Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer caydırıcılık stratejileri üzerine Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Rusya’nın nükleer politikalarının güncellenmesi ve olası tehditlere karşı nasıl bir tavır takınılacağı masaya yatırıldı.

GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

Kremlin’de yapılan toplantıya, Putin'in yanı sıra Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Savunma Bakanı Andrey Belousov, Başbakan Yardımcısı Denis Menturov, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin, Roscosmos Başkanı Yuri Borisov ve Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçov gibi kritik isimler katıldı.

Putin-2

Putin, toplantının açılış konuşmasında nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikalarının güncellenmesine odaklanacaklarını belirterek, bu politikanın askeri doktrinle uyumlu bir şekilde revize edildiğini söyledi. Putin, "Rusya'ya yönelik herhangi bir saldırı, nükleer silah sahibi devletlerin desteğiyle gerçekleşirse, bu durum ortak bir saldırı olarak değerlendirilecektir," diyerek, bu stratejinin yeni belgesinde önemli değişiklikler yapıldığını vurguladı.

NÜKLEER SİLAH KULLANIMI

Putin, düşman ülkelerden gelecek olası büyük çaplı hava ve uzay saldırılarına karşı nükleer silahların kullanılmasının değerlendirilmekte olduğunu açıkladı. Stratejik uçaklar, seyir füzeleri, insansız hava araçları ve hipersonik araçlar gibi tehditlerin Rusya’ya karşı kullanılması durumunda, nükleer silahların devreye girebileceği uyarısında bulundu.

Putin Silah Açıklama (1)

ORTAK HAREKET ETTİKLERİNİ DUYURDU

Rusya ve Belarus’un "Birlik Devleti" olarak ortak hareket ettiklerini belirten Putin, Belarus’a yönelik herhangi bir saldırıya da nükleer silahlarla yanıt verme haklarını saklı tuttuklarını ifade etti. Putin, "Konvansiyonel silahlarla egemenliğimize yönelik ciddi bir tehdit olması durumunda da nükleer caydırıcılık stratejimiz devreye girecektir," dedi.

İran'dan İsrail'e bir tehdit daha: Yeni hedef en kritik nokta! İran'dan İsrail'e bir tehdit daha: Yeni hedef en kritik nokta!

Putin ayrıca, Rusya’nın nükleer caydırıcılık politikasının genişletilerek daha fazla devlet ve askeri ittifakı kapsayacak şekilde yeniden düzenlendiğini ve bu stratejiye yeni askeri tehditlerin eklendiğini sözlerine ekledi.

Editör: Berfin Bitirim