Berfin Bitirim - Muhabir

Kuzeydoğu Hindistan'ın Siang Vadisi'ni biyolojik çeşitliliği incelemek için yapılan bir keşif gezisi sırasında entomologlar, nadir bir görünüme sahip olan yeni bir karınca türü keşfettiler: Parlak metalik mavi.

Microsoft açıkladı: Yazılım krizi 8,5 milyon cihazı etkiledi Microsoft açıkladı: Yazılım krizi 8,5 milyon cihazı etkiledi

Bu parıltılı renk, karıncanın bulunmasında büyük rol oynadı. Araştırma ekibi, ormanlık bir bölgeyi incelerken bir şeyin parladığını fark etti. Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, "Yüksek bir ağaç deliğini incelerken alacakaranlıkta bir şey parıldadı. Mevcut loş ışıkta iki böceği bir aspiratöre çektik. Daha sonra karıncalar olduğunu fark ettik" dediler.

YILLAR SONRA İLK KEZ YENİ TÜR BULUNDU

Karıncaların rengini ve baş ve vücut şekillerini daha yakından inceledikten sonra, yeni bir tür olduğu anlaşıldı: Paraparatrechina neela. Tür adı, birçok Hint dilinde "mavi" anlamına gelen kelimeyi temsil ediyor. Bu keşif, 1902'den bu yana Hindistan'da bu cinse ait yeni bir türün bulunması anlamına geliyor.

P. neela'nın cinsi, Afrika, Avustralya ve Asya'nın tropikal bölgelerinde bulunur ve hem sayı hem de doğa bakımından küçüktür. Grup içinde sadece 38 doğrulanmış tür vardır ve hepsi karakteristik olarak küçüktür. Yeni tür de farklı değil, 2 milimetreden (0.08 inç) daha kısa ölçülüyor, ancak araştırmacılar gözlerinin başına göre büyük olduğunu belirtiyorlar.

Büyük bir orman içinde böyle küçük bir karıncanın keşfi etkileyici bir bulgu olmanın ötesinde, mavi, özellikle metalik mavi, hayvan dünyasında oldukça nadir bir renktir. Böceklerde sıklıkla görülse de, karıncalarda oldukça nadirdir.

EŞSİZ MAVİNİN NEDENİ NEDİR?

Peki neden mavi? Şu an için bilmiyoruz, ancak araştırmacılar bu sorunun cevabını bulmaya hevesli. Bununla birlikte, P. neela'nın bulunduğu bölgedeki biyolojik çeşitlilik merkezi olmasına rağmen, alanın tehditleri bu süreci zorlaştırabilir. Baş yazar Dharma Rajan, "Barajlar, otoyollar ve askeri tesisler gibi büyük ölçekli altyapı projeleri, iklim değişikliğiyle birlikte vadinin hızla değişmesine neden oluyor," dedi. "Bu dağlar sadece kendi çeşitli ekosistemlerini sürdürebilmekle kalmayıp, aynı zamanda aşağı havzada yaşayan milyonlarca insanın refahını da sağlıyor." dedi.

Kaynak: aslinda.com