Hilal Bardakcı / Özel haber 

Elon Musk'ın sahibi olduğu X (Twitter) geçtiğimiz yıl X Preium adını taşıyan abonelik sistemini başlattı ve birçok özelliğin yanı sıra 'mavi tik' olarak bilinen doğrulanmış hesap rozetleri de ücretli hale geldi. X'in ardından Meta da aynı adımı attı ve artık Instagram ve Facebook'ta da mavi tik almak için ödeme yapmak gerekiyor. 

Öte yandan, bu ücretli abonelik sistemlerinin sunduğu tek avantaj mavi tik değil. Ancak sahte profillerden kendilerini ayırt etmek isteyen ünlü veya halka mâl olmuş kişiler için mavi tik özellikle önemli bir işlev. 

Twitter için bahsetmek gerekirse bir diğer avantaj ise X'in yapay zeka sohbet robotu Grok'a erişmek için Premium aboneliği şart. Yani Twitter'da parayı veren Grok sohbet robotundan da faydalanabiliyor. Grok, OpenAI firmasının geliştirdiği ChatGPT ve Google'ın Bard'ı gibi bir yapay zeka destekli sohbet robotu ancak farkı daha mizahi ve ironik cevaplar verebiliyor olması. 

Bu arada X, mavi tik simgesini gizleme seçeneği de sunuyor. Bunun nedeni, bazı kişilerin Premium özelliklerinden faydalanmak istemesi ancak profillerinin yanında mavi tikin görünmesini istememesi. 

X'TE NE KADAR ETKİLEŞİM O KADAR PARA DEMEK

X'in Premium avantajlarının başında yorumlarda ve gönderilerde daha fazla görünürlük elde etmek de var. X'te para ödeyen kullanıcılar, başka kişilerin gönderilerine yaptığı yorumlarda daha üst sıralarda yer alıyor ve bu da yorumlarının daha fazla etkileşim alması anlamına geliyor. Ayrıca kendi gönderilerinde de daha fazla etkileşim sağlayacak görünürlüğü elde ediyorlar, zira ana sayfa akışında mavi tikli hesapların paylaşımları daha öncelikli gösteriliyor. 

Peki, gönderilerin ve yorumların daha öncelikli gösterilmesi neye yarıyor? Bu, X'ten para kazanmak isteyen kişiler için büyük bir avantaj sağlar. X, geçtiğimiz aylarda reklam geliri paylaşım programını tüm Premium abonelere sunmuştu. Artık X'in reklam gelirleri büyük etkileşim alan hesaplar arasında paylaşılıyor. X kullanıcıları bu sayede ne kadar etkileşim alırsa o kadar fazla para kazanmış oluyor. Bu kazancın hukuki boyutu ve vergilendirilmesi de ayrı bir konu ama sonuç olarak artık X Premium kullanıcıları 'fenomen' olmaktan ziyade X'ten para kazanmak için etkileşim 'kasmaya' çalışıyor diyebiliriz. 

X'te abonelik ücreti ödeyenlerin platformu kullanma deneyimi de değişiyor. Bariz avantajlarından biri daha uzun yazılar yazabilmek ve bunları düzenleyebilmek. Ayrıca X Premium aboneleri daha az reklamla karşılaşıyor.

META, SNAPCHAT, YOUTUBE, NETFLIX... 

Altı ay önce Meta, Avrupa'da Facebook ve Instagram için reklamsız abonelik modelini tanıttı. Mobil cihazlarda aylık 13 Euro tutarında olan bu reklamsız abonelik planını şimdiye kadar kaç kişinin kullandığı açıklanmadı. 

Reklamsız abonelik planı sunan bir diğer sosyal medya ağı ise Snapchat'ti. Özellikle ABD'de geniş bir kullanıcı kitlesi bulunan Snapchat'in ücretli abonelik sistemi 'Plus' Haziran 2022'deki tanıtımından sadece birkaç hafta sonra 1 milyon aboneye ulaştı.

GÖKBEY İngiltere'de üçüncü uçuş gösterisini tamamladı GÖKBEY İngiltere'de üçüncü uçuş gösterisini tamamladı

YouTube'un reklamsız yayın sunan premium hizmeti ise 2023'te 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

Öte yandan Netflix, reklamlı daha ucuz bir abonelik planı başlattı ve Amazon Prime, video platformuna reklamlar ekledi ve artık mevcut abonelerinden platformu reklamsız kullanabilmesi için ekstra ücret talep ediyor. 

Kaynak: Haber Merkezi