'Yapay Zeka ve Kadın' zirvesinde düzenlenen ‘Yapay Zekanın Kadının İyi Olma Haline Etkileri’ konulu panelde yapay zeka sistemlerinin nerede ve nasıl kullanılması gerektiği masaya yatırıldı. 

Whatsapp Image 2024 11 09 At 18.01.18

DİJİTAL GÜVENLİĞİN ÖNEMİ

Oturumda konuşan DZLP Group CEO’su Lisa Brunet, dijital güvenliğin önemine değindi. 

Dijital güvenlik: en önemli zorluklardan biri. Öncelikle elimizde kanıtlar var. Kadınlar hedef alındığında, online şiddetin hedefi olduklarında ilk yaptıkları şey susmak oluyor. Sonra susmakla kalmayıp online alanı terk ediyorlar. Başka alanlar da online alanı etkiliyor.” diyen Brunet, bunun insan hakları ve demokrasiye tehdit olduğunun altınız çizdi.

Evde Hangi Bitkiler Yetiştirilebilir? Evde Hangi Bitkiler Yetiştirilebilir?

Teknolojide kullanılan şiddete karşı daha güvenli dijital alanlar oluşturulması gerektiğinin önemini dile getirdi. Ve asıl sorulması gereken sorunun ‘Kim bu tacizlere fırsat veriyor?’ olması gerektiğini söyledi ve devam etti, “Erkekler… Bunu bilmemiz gerekiyor.” dedi. 

YAPAY ZEKANIN GELİŞTİRİLMESİNDE KADINLARIN ÖNEMİ

Bunun nedenini de şöyle ifade etti; “Devletlerin bir politika yürütmesi gerekiyor. Yapay zekadaki en büyük farkı oluşturmak için politikaları yerli yerinde kullanmak lazım. Erkeklerle kadınların geliştiriciliğinin aynı yerde olması lazım. Daha nötr bir kod oluşturabiliriz. Eğer bir değişiklik oluşturmak istiyorsak toplumun dahiline bakmak gerekir. Sadece beyaz erkeklerle bu olmaz.” 

“YAPAY ZEKA İNSAN OLMAMIZI ETKİLİYOR”

Yapay Zeka Yazarı Şule Güner de konuşmacılar arasındaydı. “Son yıllarda yapay zeka bir ürün olmaktan çıktı. İnsanlar neyle ilgilendikleri konusunda travmatize oldu. Nasıl bir şey olduğu konusunda şaşkınlar." diyen Güner, gelecek nesiller ile ilgili endişelerini dile getirdi. 

Güner, “Neden çocukların yapay kız ya da erkek arkadaşlarıyla birlikte olmasına müsaade edelim? Duygular, hissetmek, dokunmak gibi bizi organik yapan şeylere ne olacak? Bu şey bizim insan olmamızı da etkiliyor. Çok riskli bir durum ortaya çıkıyor.” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ GENÇLER OLMALI”

Sosyal medya influencerlarına dikkat çeken Güner, bunların toplumların bir anlamda bozulması, yıkılması için bir araç haline geldiğini söyledi.

Önceliğin gençlik olması gerektiğini vurguladı ve “14 yaşında bir çocuk bir yapay zeka kahramanına takıntılıydı ve intihar etti. Çocuklara ve gençlere gelindiğinde yapay zeka sosyal medya konusunda çok savunmasız kalıyorlar.” örneğiyle durumun ciddiyetini dile getirdi.

YAPAY ZEKA İNSANLIK İÇİN KULLANILMALI

Şule Güner, belli düzenlemeler yapıldığını ancak bunların yeterli olmadığını da kaydetti. Güner sözlerini  “İnsan olun, insan kalın. Çünkü aksi zor. Bunu nasıl koruyabiliriz? Kadınların toplumdaki yerini nasıl geliştirebiliriz? Şiddetin de durdurulması lazım. Bunun için de yapay zekanın kullanılması gerekiyor.” cümleleriyle tamamladı.

Kaynak: aslinda.com