Diyarbakır’da görülen boşanma davasında çocuğun anneye verilmesine hükmedilirken anneye verilen çocuğun annesiyle farklı soyadı taşıyan çocuğun okulda sorunlar yaşadığı belirtildi. Anne mahkemeye başvurarak babasıyla görüşmeyen çocuğun soyadının kendi soyadıyla değiştirilmesini talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Birkaç kendini bilmez ordudan temizlenecek Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Birkaç kendini bilmez ordudan temizlenecek

Talebi değerlendiren yerel mahkeme çocuğun ruhsal gelişimi yönünden soyadının, davacı annenin soyadı ile aynı olacak şekilde değiştirilmesinin çocuğun üstün yararına olabileceğine hükmetti.  

BABA KARARA İTİRAZ ETTİ

Karar çocuğun babasının itirazıyla üst mahkeme olan istinafa taşınırken annenin avukatı temyiz isteminde bulundu. Mahkemede görüşü alınan çocuk annesinin soyadını kullanmak istediğini, annesiyle birlikte yaşadığını ve okulda annesiyle soyadının farklı olmasından dolayı problem yaşadığını belirtti. Mahkeme annenin annenin talebinin çocuğun beyanı ile uyumlu olması üzerine davayı kabul etti.

Çocuğun babasının avukatı da beyanlarının annenin yönlendirmesi sonucu olduğunu savunarak kararın bozulmasına karar verilmesini talep etti.

YARGITAY KARARI HUKUKA UYGUN BULDU

Yargıtay 2. Hukuk Dairesine taşınan dosyada babanın avukatlarının itirazı reddedildi. Usul ve kanuna uygun olduğu belirtilen kararda daire, çocuğun soyadının annenin soyadıyla aynı olacak şekilde değiştirilmesini hukuka uygun buldu.

Yaşanan olaya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aile Hukuku Uzmanı Azra Doğan, “Taraflar boşanırken çocukların bu somut durumdan etkilenmesi kaçınılmazdır. Boşanma sonrasında çocuğun psikolojik anlamda zarar görmesini engellenmesi ya da bu zararı minimum dereceye indirmek korunması gereken üstün bir amaç olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı